top of page

 Herding av stål 

For å øke hardhet og slitestyrke i stål, blir herding brukt som metode innen  Metallurgi.

 

For å kunne herde er det viktig at stålet er lavlegert stål (herdbart). Det må inneholde nok karbon  eller andre tilsetninger som gjør det herdbart (danne en herdestruktur).

  • Innholdet av alle legeringselementene til sammen skal ikke overskrider 5 %.

  • Seigherdingsstål 0,25 – 0,5 % C

  • Settherdingsstål 0,13 – 0,20 % C

Herding.

Ved herding blir stålet varmet opp til fastbestemt temperatur (herdetemperatur) etter oppnådd temperatur blir stålet raskt nedkjølt i vann eller olje.

 

I herde prosessen får stålet en struktur som kalles martensitt, den blir hard, sprø, finkornet og nålformet.

 

Herdetempraturen på stålet avhenger av hvor mye karboninnholdet materialet har.

Når stålet har mer karboninnhold end 0,4%  øker hardheten ved herding.

 

I verkstedet har vi sjelden smie til å varme opp stålet. I stedet bruker vi gass til oppvarmingen (oksygen og acetylen). Bakdelen med oppvarming med gass er den jevne temperaturen og det kan bli vanskelig å bestemme herdetemperaturen.

 

Herding av stål i en industriell sammenheng blir det brukt herdeovner.

Fordelen med herdeovner er at man kan herde flere gjenstander og store gjenstander med mere nøyaktighet på temperaturen.

 

Herdetemperaturen på stålet er ulike, dette beror på hvor mye karbon det er i stålet.

Lite karbon i stålet og høyere herdetemperatur må man ha.

Det er mange stålkvaliteter, i stålkatalogen til leverandørene kan det være oppgitt herdetemperatur på de ulike kvalitetene.

 

Eks:

  • Stål som er ulegert blir umagnetisk  når det oppnår ca768° og den temperaturen er det også herdbart. Fargen på stålet har nå begynner å få en rød farge.

 

  • Stål med Ca 0,5 - 0,7% karbon ca800°

  • Stål med 0,9% karbon ca720°

herdefrg.jpg
bottom of page